A Falvak Éjszakája program keretében új termelői piacot avattak Kunszállás központjában. Az elkészült fejlesztés révén 17 árusító asztalon értékesíthetik termékeiket a helybeli és környékbeli kistermelők hetente kettő napon.

Almási Roland Márk, Kunszállás község polgármestere köszöntőjében elmondta: több, mint négy esztendővel ezelőtt született meg a termelői piac új helyszínének gondolata. Hosszú, kanyargós út előzte meg a piac végleges elkészültét. A termelői piac a település központjában kapott helyet, 200 négyzetméter fedett csarnokrészt, valamint ugyanennyi fedetlen burkolt területet alakítottak ki, emellett 35 m2-es raktár-és kóstoltató rész is helyet kapott. A fedett rész alatt 17 árusító asztalt helyeztek el. Az energiahatékony működésért 3 kW-os napelemrendszer felel. A csütörtöki és szombati piacnapokon a polgármester pezsgő közösségi életre számít. A projekthez kapcsolódóan közösségi mosdókat is kialakítottak, amely megoldotta a nyilvános illemhely kérdését a település központjában.

A Vidékfejlesztési Program keretében „Helyi termelői termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális és eszköz fejlesztése” című felhívásra adott be pályázatot az önkormányzat. Ezzel 85 millió forint támogatást sikerült elnyerni. A mintegy nyolc hónapig tartó beruházás teljes költségvetése meghaladja a 110 millió forintot. A fennmaradó összeget az önkormányzat saját forrásból pótolta.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is köszöntőt mondott. Kiemelte, hogy az olyan települések, mint Kunszállás értéket tudnak teremteni, példát mutatnak arról, mit jelent a közösség. Az elképzelések, a teljesítmény, a munkába vetett hatalmas erőfeszítések egymást erősítve vannak jelen a településvezetés és a közösség munkájában, ebből születik a minőség, szerinte ezt a minőséget láthatjuk megszületni ennek a projektnek a megvalósulásával.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Kunszállás jó példázat arra, hogy helyi összefogással, eredményes munkával, jó gondolatokkal, gyakorlatias érzékkel, előrelátó tervekkel hogyan lehetséges csodálatos, életerős, egészséges települést építeni. Az önkormányzat és a különféle közösségek gondolatai, akarata jelent meg a termelői piac létrejöttében. A piacon a kistermelő közvetlenül találkozik a vásárlóval, így lehetőséget kínálva az árak alacsonyan tartására.

Lezsák Sándor, dr. Mák Kornél, Almási Roland Márk, valamint Ülkei Zoltán és Istok Róbert, a testvértelepülés, az erdélyi Agyagfalva településvezetői vágták át a fejlesztés elkészültét jelképező ünnepélyes szalagot. Az elkészült komplexumot Gyöngyösi József nyugalmazott plébános áldotta meg. Színvonalas műsort adtak elő a kunszállási néptáncos diákok.

Kövesse friss híreinket a facebookon is!