Több viharkár is keletkezett Kiskunfélegyházán és környékén. Az elmúlt években nagyot változott az időjárás és egyre hevesebb viharok keletkeznek és söpörnek végig a térségünkben. Ennek következtében akár ingatlanokban, de az utcán tárolt járművekben is kár eshet. A következőkben összeszedtük, hogy mi is a teendő, ha valakit viharkár ér.

Az elmúlt években nagyot változott az időjárás, ez a globális felmelegedésnek is betudható. Nyaranta sokkal hevesebb és hirtelenebb viharok keletkeznek, amelyekre sokszor nehéz felkészülni. Nemrég is nagy vihar pusztított Kiskunfélegyházán és térségében, az erős szél mellett jégeső is hullott és hirtelen zúdult le nagymennyiségű eső. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy egy nagy vihar ellen sokszor nehéz védekezni több lehetőség is van, hogy megelőzzük a nagyobb baleseteket és károkat.

Lakóhelyünket fel kell készíteni, ha házban élünk érdemes a tetőt időközönként átnézni, esetleg az elmozdult cserepeket megigazítani és az ereszcsatornákat kitisztítani. Érdemes ellenőrizni, hogy az ablakok jól zárnak esetleg nincs e repedés, hisz ezek egy erősebb szél esetén akár tovább repedhetnek széttörhetnek. Az udvaron úgy tároljuk értékeinket, hogy azt ne tudja a szél felkapni esetleg eldönteni. Amennyiben van lehetőség járműveinket zárt helyen tartsuk ilyenkor, ha nincs rá lehetőség olyan helyre álljunk vele, ahol kevesebb a fa van. Jég ellen vastagabb pokróccal tudjuk védeni autónkat. Nem utolsó sorban a biztosítás is segítség lehet, ami bár a kárt nem előzi meg, ha megtörténik van rá esély hogy eredeti állapotába visszaállítsuk vagy lecseréljük lakóépületünk esetleges ingóságainkat.

Amennyien valakit viharkár ér érdemes a következőket tennie. Először meg kell győződni, hogy nem történt személyi sérülés, minden értékünknél fontosabb szeretteink és saját testi épségünk. Bármilyen sérülés esetén hívjuk a mentőket.

Kár esetén fontos a dokumentáció, ezek elengedhetetlenek a biztosítási igényekhez. Fényképet és videót is készíthetünk minden sérült részről, akár a házról, annak tetejéről, bútorokról, berendezési tárgyakról és járművekről.

Minél hamarabb fel kell venni a biztosítóval a kapcsolatot. Szükség lesz a biztosítási kötvényre és a fontosabb dokumentumokra.

Részletesen le kell írni a keletkezett kárt minden apró részletre kitérve, ez segíti a biztosítót abban, hogy képet kapjon a helyzetről. Jelentős kár esetén érdemes szakértő segítségét is kérni, aki részletes jelentést tud készíteni.

A biztosítóval való kommunikáció ilyenkor nagyon fontos. A biztosítótársaságok általában megkövetelik a kár bejelentését egy meghatározott formanyomtatványon. Kérjünk részletes tájékoztatást a szükséges lépésekről és határidőkről.  Készítsük elő a biztosítási kötvényt, a kár részletes leírását, a fényképeket és videókat, valamint a szakértői jelentést. Tartsuk nyilván a biztosítóval való minden kommunikációt, beleértve az e-maileket, telefonbeszélgetéseket és leveleket.

Az ingatlan ideiglenes védelmét is meg kell oldani. Például, ha a tető megsérült, fóliázzuk le a lyukakat, hogy elkerüljük a beázást. Víz- és elektromos rendszerek ellenőrzése: Ellenőriztessük a víz- és elektromos rendszereket szakemberrel, hogy biztosan minden biztonságos és működőképes legyen.

A későbbiekben fontoljuk meg a jövőre való tekintettel, hogy viharálló építési technikákat alkalmazunk, például erősebb tetőszerkezet vagy viharálló ablakok beépítése.