Az októbert a rózsaszín hónapnak nevezik. Ezzel a színnel jelképezik a mellrák tudatosságot, kiemelve az időben történő és hatékony ellenőrzések, diagnózisok és kezelések fontosságát. Kiskunfélegyházára október 9-e és 28-a között mobil mammográfiás szűrőállomás érkezik.

A mellrák a leggyakoribb rákbetegség Magyarországon a nők körében

Évente hozzávetőlegesen 5-6 ezer új betegnél diagnosztizálnak emlőrákot, és ez mintegy 2000 nő halálát okozza Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy élete során szinte minden tizedik nőnél kialakul ez a betegség. Bár a mellrák többnyire nőknél fordul elő, nem példa nélküli a férfiak körében sem.

Az elmúlt évtizedekben a túlélési arány megduplázódott, főleg a korai felismerésnek és kezelésnek köszönhetően. Sokan azonban még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy fennáll számukra a mellrák kockázata.

Az emlőrák nagyobb valószínűséggel fordul elő az életkor előrehaladtával: a mellrákkal diagnosztizált nők többsége 45 év feletti. A kockázat a családi anamnézissel is nő. Ha van olyan közeli családtagja, akinél mellrákot diagnosztizáltak, az esélye az átlagosnál nagyobb lehet. Ha a családjában előfordult már mellrák, és elmúlt 30 éves, a rendszeres szűrés kulcsfontosságú.

Kövessen minket a facebookon is!