Az elmúlt napok időjárása alapján kimondhatjuk: megérkezett az igazi ősz. Ebben az időszakban sokakat gyötör a jól ismert őszi fáradtság. Na de mi állhat a fáradékonyság, zavartság hátterében? Többek között erről is beszélgettünk Tóth Katalinnal, a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda vezetőjével. Katalin hangsúlyozta, hogy elsősorban a háttérben zajló tényezőkre kell koncentrálni, ez pedig gyermekeknél és felnőtteknél különböző.

Gyermekek fáradtsága:

A gyermekek fáradékonysága nem csupán a kicsit zavarja, de gondolkodóba ejti a szülőt is, hogy mi lehet a probléma. Jelen időszakban ez egy természetes folyamat – fogalmazott Katalin. Mint mondta: Hirtelen lecsapott ránk az ősz, nagy hőmérséklet különbséggel, és az iskolakezdéssel a gyermekek életmódja is átalakult. A nyáron megváltozott az alvási és étkezési szokásuk, visszatérve az iskolába nehezebb lehet a koncentráció, a rendszerbe való visszaszokás. Nem biztos, hogy betegségről van szó, csupán kell némi idő az átállásra.

A gyermekek alvási szokásai sem elhanyagolhatók, szervezetük igényli az állandó mennyiségű és minőségű pihenést, ehhez pedig időben kell lefeküdni. A napi teljesítményükben erősen meglátszódik, ha az alvásidő lecsökken. Szervezetük nem töltődik fel energiával egy hétvégi kiadós alvás során.

A testmozgás és étkezés fontosságát is ki kell emelni, ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekünk koncentrációja élénküljön, fáradékonysága csökkenjen.

Felnőttek fáradtsága:

A felnőttek fáradékonysága is gyakori az őszi időszakban. Ez szintén betudható annak, hogy nyáron szabadabban élünk és szervezünk programokat, míg a szeptember beköszöntével az időjárás megváltozik és „bekuckózunk”. Ha nem alszunk jól, fáradtak vagyunk, könnyen megvizsgálhatjuk azokat az okokat, amik kiváltják ezt problémát. Katalin kiemelte: Ilyenkor például megfigyelhetjük, étkezésünket, mozgásunkat, vagy frusztrációnkat, ezekre pedig megoldást kell keresnünk. Ha azonban nem járunk sikerrel az életvitelünk megváltoztatásával, mindenképpen javasolt a háziorvos felkeresése, ugyanis az orvos olyan tüneteket is észrevesz rajtunk, amiből meg tudja állapítani mi lehet a gond, adott esetben pedig szakorvoshoz irányít.

A Kiskunfélegyházi EFI egyébként minden lakosnak szívesen ad tanácsot, ha kérdésük merülne fel. Most hétvégén, szeptember 14-én a XXV. Libafesztivál keretében prevenciós célú állapotfelmérésre és tanácsadásra várják az érdeklődőket. Tóth Katalin kiemelte, hogy a népszerű vizsgálat a BOSO négy végtagos vérnyomásmérés (az érszűkület szűrésésre) is elérhető lesz. Hozzátette, hogy a vizsgálat előtt a rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni, lehet étkezni és inni is.  A mérés során a végtagokra egyszerre kerül fel a vérnyomásmérő mandzsetta, egyszerre mérnek adatot. Ezekből egy szám generálódik, amely megmutatja, milyen állapotban vannak az erek a végtagokban.

Katalin megosztotta velünk, hogy nem csak az idősebbeket várják a vizsgálatra, azoknak is hasznos lehet, akik indokolatlan végtagfájdalmat észlelnek. A mérés nagyon sok pozitív visszajelzést kapott, volt olyan kliens, aki a vizsgálat eredménye okán orvoshoz fordult, így még időben fény derült egy komoly problémára. Mondhatni a mérés mentette meg a végtagját. – fogalmazott Katalin.

Bővebb információkért és érdekességekért hallgassa meg riportunkat Tóth Katalinnal:

Kövesse friss híreinket a facebookon is!