Teljesen átalakult a világ, ma már mikor függőségről beszélünk nem csak az illegális drogok használóira, az alkoholistákra  gondolhatunk hanem azokról is, akik reggelente először a telefonjukhoz nyúlnak. Bővelkedünk a függőséget okozó dolgokból. Telefonunk és az azon található applikációk hosszú órákra képesek lekötni a figyelmünket, úgy hogy észrevétlenül telik az idő. Továbbra is sokan használnak szereket és sok az alkoholista. A prevenciónak és az iskolai előadásoknak, ahol a fiatalok figyelmét hívják fel a szerhasználat veszélyeire egyenlőre sok látszata nincs, hogy csökken ennek hatására a függők száma. Dr. Zacher Gábor toxikológussal beszélgettünk, a Kiskunfélegyházi Ágyú sörgalériában tartott előadása előtt, a jelenkor függőségeiről és hogy van e megoldás.

A függőség egy komplex állapot, amelyet a szenvedélyek kontrollálatlan keresése és a negatív következmények figyelmen kívül hagyása jellemez. A függő személyek gyakran olyan anyagokat vagy viselkedéseket keresnek, amelyek átmeneti élvezetet nyújtanak, ugyanakkor hosszú távon károsíthatják egészségüket és életminőségüket.

A függőség sokféle formában megjelenhet, beleértve a drog- és alkoholfüggőséget, a szerencsejáték-függőséget, a szexfüggőséget, vagy akár a digitális eszközök iránti túlzott ragaszkodást. Ezek a problémák nemcsak az egyénre, hanem a családokra és a közösségekre is jelentős hatással vannak.

A kezelés sokféle megközelítést igényelhet, beleértve a pszichoterápiát, a támogató csoportokat, és bizonyos esetekben gyógyszeres kezelést. Az első lépés a gyógyulás felé gyakran az, hogy az egyén elismeri problémáját és hajlandó segítséget kérni.

Fontos, hogy a függőségről szóló tudatosság növelése érdekében beszéljünk róla, hiszen a megelőzés és a korai beavatkozás kulcsszerepet játszhat a problémák kezelésében. Az empátia, a támogatás és a megértés elengedhetetlen ahhoz, hogy a függőségben szenvedőknek lehetőséget adjunk a gyógyulásra.

Dr. Zacher Gábor több érdekes tényt elmondott interjún során, többek között a függőség kiváltó okairól is. Hallgassa meg a vele készült beszélgetést és nézze meg az előadásról készült fotókat:

Kövesse friss híreinket a facebookon is!