Több mint negyven település búzájának felhasználásával sül ki idén Bács-Kiskun Vármegye kenyere. A vármegye összetartozását szimbolizáló tradicionális kenyérszentelésre ezúttal Baján, a Halászati Mini Skanzenben kerül sor, augusztus 16-án, több program keretében.
A települések által felajánlott búzát hideg malomköves technológiával őrölik meg az izsáki Eleven Porta családi ökogazdaságban, illetve a bajai helyszínen, a Hajómalomban. Az így nyert vármegyei Boldog Lisztből részben a kiskunmajsai Boldog Kenyér pékségben készülnek vadkovászos kenyerek, részben az ünnepség helyszínén sülnek kenyerek. A szentelés az ünnepségen történik.
Az eseményen Baja kapja meg a vármegye önkormányzata által útjára indított Bács-Kiskun Vármegye
Kenyere vándorzászlót, amelyre évről-évre a kenyérszentelésnek otthont adó település szalagját helyezik el. A vándorzászló egy évig az adott települést illeti. A Bács-Kiskun Vármegye Kenyere program idén kapcsolódik a Malmok Kenyere rendezvényhez, amelynek keretében magyarországi, főként Bács-Kiskun vármegyei malmokban őrült lisztből sülnek kenyerek.
Az augusztus 16-án,15 órakor kezdődő program keretében lesz látványdagasztás és kemencés sütés is. Ezekbe a résztvevők is bekapcsolódhatnak, de ősgabonafajták bemutatójára, gabonaőrlésre, kézműves foglalkozásokra, kirakodóvásárra, bábszínházi és népzenei előadásokra is sor kerül. Természetesen a Halászati Skanzen és a Hajómalom vezetett látogatására is lesz lehetőség. A résztvevők nem csak az elkészült kenyereket kóstolhatják meg, de vihetnek haza magukkal a vármegyei Boldog Lisztből is.