Kevesen tudják, de Magyarországon csak a kijelölt helyeken engedélyezett a strandolás, és rengeteg további helyen egyenesen tilos a fürdés. A belföldi nyaralások alatt akár könnyen meg is találhatjuk az olyan tavakat, ahol tilos a fürdés. Azt azonban mindenkinek tudnia kell, ha mégis belemerészkedünk ezekbe a vizekbe, nemcsak a bírságot, hanem a veszélyt is megkockáztatjuk.

Magyarország a természetes tavai mellett számos olyan bányatóval rendelkezik, amelyek közül sok már első pillantásra ámulatba ejti a kirándulókat. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a legtöbb ilyen hazai bányatóban tilos a fürdőzés, tehát aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és komoly pénzbírsággal sújtható. 

A legtöbb bányató homok és/vagy kavicsbányászat eredményeként jött létre, de jelentős a tőzeg- és az agyagbányák száma is. Összességében elmondható, hogy ezek a tavak nemcsak, hogy mélyek, de rendkívül hirtelen mélyülnek is, így fokozott figyelmet igényel a fürdőzés. Itt érdemes hangsúlyozni, hogy az egykori az bányászati tevékenységükből fakadóan, sok helyütt veszélyes tárgy bújhat még meg. A másik fontos tényező, amit minden esetben szem előtt kell tartanunk az az, hogy az egykori bányászati tevékenység miatt óriási lyukak lehetnek a meder alján. Vízminőségi probléma lehet, hogy ezekben a tavakban sokkal lassabb a vízcsere, illetve ezáltal az öntisztuló képesség alacsonyabb, mint a természetes tavakban, ezért különösen érzékenyek a szennyezésekre, beleértve a fertőző anyagokkal történt szennyezéseket is.

Súlyos bűntetés jár a tilos fürdőzésért

Kevesen tudják, de a bányatavak többségében tilos a fürdőzés, így sokaknak be kell érnie csak a látvánnyal. Aki a tiltás ellenére megmártózik, szabálysértést követ el és 5-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság összege 5 és 50 ezer forint közötti összeg lehet – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. Az ORFK kiemelte: a szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjék a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet.

Fontos leszögezni, ugyanakkor, hogy nem minden bányatóban tilos fürdeni. Nagyon sok bányatóban van fürdésre kijelölt hely pl. Budakalász, Lupa Beach, Dunaharaszti, Kék Horgásztó és Strand, Pócsmegyer, Pázsit tófürdő, Nyékládházi Önkormányzati Strand, stb.

Kövesse friss híreinket a facebookon is!