Kiskunfélegyháza és vonzáskörzetében olyan szakmai múlttal és tudással rendelkező szakemberek dolgoznak, kiknek tevékenysége, hivatástudata, segítő hozzáállása példamutató mindannyiunk számára. Az ő segítségükkel indítjuk útjára új kezdeményezésünket, az Önök által felvetődő kérdésekre a témában illetékes, érintett szakemberek válaszolnak. A kérdéseiket ide kattintva tudják feltenni, vagy a email címre, a válaszokat pedig szakembereink fogják megadni. A válaszadásnál őrizzük az anonimitást!

Először kezdjük egy rövid bemutatkozással:

Név: Dr. Medgyesi József
Becenév: Bobi
Foglalkozás: állatorvos
Kiemelt terület: kisállatorvoslás
Munkahely: Liget-Vet Kft.
Cím: Kiskunfélegyháza, Liget utca 1.
Hobbi: motorozás

Az érdeklődők számára nézzük egy kicsit részletesebben a Sirius Hír- és Reklámügynökség állatorvos szakemberének szakmai életútját. Félegyházán és környékén jól ismert, számtalan kisállat életének megmentése köthető a nevéhez, emellett szívügyének tekinti a helyi állatmenhelyen lévő állatok sorsát is. Ő Dr. Medgyesi József, közismertebb nevén Bobi, akitől természetesen megkérdeztem, hogy miért döntött az állatorvosi hivatás mellett.


Középiskolában a biológia érdekelte leginkább, és egy ideig hezitált az ember- vagy az állatgyógyászat között, majd döntött, és az állatorvosi egyetemre jelentkezett – mondta. Az állatorvosi egyetem nagyon nehéz, de életre szóló élményt ad. Nagyon sok emlék fűzi még most is, az ott szövődött baráti kapcsolatai még ma is megvannak.


Állatorvosként Romániában Moldovában Botosán megyében dolgozott egy évet, mint hatósági állatorvos. Érdekességként elmondta, hogy központilag jelölték ki, hogy az egyetem elvégzése után hol fog dolgozni, viszont olyan nyugodt állatorvosi élete soha nem volt, mint ott és akkor. Igaz, 800 km-re volt az otthonától, de szép emlékként maradt meg az ott eltöltött idő. A megye lakói kissé lelassult életet éltek, senki nem sietett sehova, kivéve Bobi. Az egyik idős, helyi lakos is kérdezte tőle, hogy hova rohan doktor úr? És akkor döbbent rá, hogy tényleg, hova is rohan, viszont ez a pörgős élet mindmáig jellemzi a mindennapjait.


Moldova után nagy váltás következett, hiszen 1990-ben költözött Magyarországra. A Kecskeméti Állatkórházban kapott lehetőséget arra, hogy ténylegesen megtanulja az állatgyógyászatot, kiemelten a kisállatorvoslást. Nem volt alkalmazásban, de minden szabadidejét ott töltötte. Lehetőséget, hogy főállású állatorvos legyen, 1994-ben kapta meg. Az akkor induló kiskunfélegyházi Trium-Vet Kft-be hívták, ahol kisállatrendelő is elkezdte a működését, és ott dolgozott 2000-ig.


Ezt követően kialakított egy kis rendelőt, és elkezdett egyedül dolgozni. 2003-ban csatlakoztak hozzá kollégák, és van, akivel azóta is együtt dolgozik. Ezt a szakmát egyedül nem lehet csinálni – mondta Bobi -, az a jó, ha többen vannak.

Jelenleg egy új, modern kialakítású, jól felszerelt állatorvosi rendelőt nyitottak Liget-Vet néven a Liget utca 1. szám alatt, a volt élelmiszeráruház helyén. Reggel 9 órától este 6-ig várják a hozzájuk forduló kisállattartókat.


Az elmúlt évtizedekben ritka alkalom volt az, amikor nem dolgozott reggeltől késő estig, sőt sok esetben ehhez még hozzájött az éjszakai és hétvégi ügyeletet is. Az állatorvoslás mellett elnöke a Fido Bácsi Közhasznú Alapítványnak, mely állatvédelmi céllal jött létre, működtetve a félegyházi állatmenhelyt, és a gyepmesteri tevékenységet. A menhelyen dolgozó munkatársainak köszönhetően a napi működés, az állatokról való gondoskodás zavartalan. Véleménye szerint, aki ebben a szférában dolgozik, az teljes szívvel, lélekkel végezheti ezt a munkát, ezt másként nem lehet, nem szabad. Külföldi szervezetekkel is kapcsolatban vannak, hiszen ennyi gazda nélküli kutyát itthon nem tudnának elhelyezni. Elég szigorú előírásoknak kell megfelelni annak, aki a nyugati országokban kutyát szeretne örökbe fogadni. Németországban például vizsgát kell tenni ahhoz, hogy gazdivá válhasson valaki.

Végezetül elmondta, hogy most is ugyanezt a hivatást választaná, csak ma már előrelátóbban szervezné meg a munka és a pihenésre szánt időt. Egész életét végig dolgozta – tette hozzá -, igen kevés pihenéssel töltött idővel. Ha ismét újra kezdhetné, akkor talán a haszonállatokkal foglalkozna a kedvencek helyett, illetve talán egy nagyobb állatklinikán vállalna munkát, ahol azért több szabadidőre van lehetőség. Félegyháza kis város, és az állatorvosi rendelőkben mindig kevesen dolgoznak ahhoz, hogy a helyettesítés gond nélkül megoldható lenne. Viszont büszkeséggel tölti el, hogy a város képviselő testülete értékeli eddigi tevékenységét, és az állatgyógyászatban végzett munkájáért elismerésben részesült.


A Sirius Hír- és Reklámügynökség állatorvos szakembere, Dr. Medgyesi József, várja olvasóink kérdéseit a kisállattartással, és az ehhez köthető témákkal kapcsolatban. Kérdést ide kattintva tudnak feltenni, vagy a email címen keresztül! A válaszadásra mihamarabb sor kerül.

Kövesse friss híreinket a facebookon is!