„Szeretem, megvédem” – ezzel a címmel indított kampányt a Magyar Honvédség, ahová továbbra is várják az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőket. A tartalékos rendszer eddig is kiválóan működött a Magyar Honvédségen belül, sokat adott a csatlakozók számára, és mindez még vonzóbbá vált július 1-től. – fogalmazott Gáldonyi Sándor őrnagy, a Kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda vezetője.

Gáldonyi Sándor

Az önkéntes tartalékos katonák a honvédelmi szervezetek feladataiban kiegészítő erőként vesznek részt, és nagyon fontos, hogy nem folyamatosan, hanem egyeztetett időpontban történő behívás alapján, és meghatározott időszakokra. A szerződés öt évre szól, négy hónap próbaidővel.

Mi a feladatuk?

A tartalékosok elsődleges feladata, hogy szükség esetén kiképzett katonaként helyben, lakókörnyezetükben segítsék a honvédség munkáját. Emellett számos más feladatban is részt vesznek: képzéseken, kiképzéseken, gyakorlatokon, határvédelmi, árvízvédelmi feladatokban, őrzés-védelmi feladatokban, természeti, ipari katasztrófahelyzetek megelőzésében, következményeinek elhárításában, honvédelmi oktatásban, nevelésben, vagy éppen díszelgési feladatokban – mondta Gáldonyi őrnagy.

A juttatásról

Július 1-től új juttatási csomag lépett érvénybe, így bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kap a csatlakozó tartalékos. Az éves rendelkezésre állási díj bruttó 600 ezer forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a 25 napos alapkiképzést követően egy év alatt minimum hét napos behívást kell teljesíteni, természetesen előre egyeztetett időpontban. Aki nem tud távol lenni munkahelyétől, az a jelentkező hétvégi, modulrendszerű kiképzésben is részt vehet. Tartalékos katonaként (a kiképzéseken és felkészítéseken túl) 3 év alatt maximum 6 hónapra hívhatók be tényleges szolgálatteljesítésre, amely csak a katona kifejezett beleegyezése esetén hosszabbítható meg. Gáldonyi őrnagy elmondta, hogy további bónusz lehetőség, hogy ha a már csatlakozott önkéntes tartalékos mást is megnyer az ügynek, aki teljesíti az alapkiképzést, majd szerződést köt a honvédséggel, akkor ezért bruttó 500 ezer forintot kap, ami háromszor adható. Azokra a napokra, amikor ténylegesen szolgál (ami akár egy év is lehet folyamatosan), illetményt kap a tartalékos katona. Ha pedig munkahellyel rendelkezik, a munkahely kompenzációs támogatást kap a kiesett munkanapok után.

Tanulmányi ösztöndíj részletei

Továbbá a szerződéssel rendelkező tartalékos tanulmányait ösztöndíjjal segíti a honvédség: végzettségtől és a későbbi elköteleződés mértékétől függően, sávosan emelkedő havi ösztöndíjban részesülnek a tanulmányokat folytató tartalékosok, akár havi több százezer forint nagyságrendben. 

Hogyan jelentkezhetek?

A felvételhez egyszerűsített alkalmasság-vizsgálaton kell megfelelni. A jelentkező alkalmasságát az MH Egészségügyi Központ kijelölt bizottsága állapítja meg. Feltétel többek között a betöltött 18. életév, a magyar állampolgárság, a cselekvőképesség, a büntetlen előélet, az állandó belföldi lakóhely vagy tartózkodási hely.

Jelentkezni lehet az iranyasereg.hu oldalon online formában, a fővárosban és az ország valamennyi vármegyéjében található toborzó irodákban.

A Bács-Kiskun Vármegyei iroda elérhetősége:

Hadkiegészítő és Toborzó Iroda
Cím: 6000 Kecskemét, Lunkányi János u. 1.
E-mail: 

Kövesse friss híreinket a facebookon is!