Naponta mintegy 1600-1800 véradót kell toborozni, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek ellátásához. Július 9-én Jászszentlászlón, az Arany János Közösségi Színtér ad teret a véradásnak, a délután 14 és 18 óra között.

Egyetlen véradással – 450 ml – három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a Szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:
– egészségesnek érzi magát
– elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves (első véradásnál a korhatár 60 év)
– testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
– étkezett és elegendő folyadékot ivott a véradás napján
– rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal: személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél, vagy lakcímigazoló kártya
– TAJ kártya, vagy EU-s TAJ kártya (első regisztrációkor eredeti TAJ kártya bemutatása szükséges, későbbi alkalommal véradó általi bemondás, fénymásolat, fénykép is megfelel)
(Külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló okmány, útlevél, magyar TAJ-kártya vagy az EU-ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges!)
– tetoválását vagy testékszerét a véradás időpontja előtt fél évvel készíttette
A véradást minden esetben egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy adhat-e vért a jelentkező.

Kövesse friss híreinket a facebookon is!